Jak poprawić wzrok – przepisy na zdrowe oczy

jak poprawić wzrokJak poprawić wzrok? Możesz to zrobić w naturalny sposób. Przede wszystkim pomyśl o właściwej diecie! Jest wiele produktów, które mają dobry wpływ na nasze oczy. Watro pamiętać, o tym, że wiele witamin pozyskiwanych z owoców i warzyw pomoże nam się cieszyć dobrym wzrokiem przez długie lata.

Jak poprawić wzrok? – przepisy

Borówka

Jeśli zastanawiasz się jak poprawić wzrok za pomocą diety, najlepszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie produktów, które mogą się przyczynić do lepszego funkcjonowania naszych oczu. Na przykład borówki mają dobroczynny wpływ na wzrok – szczególnie u osób starszych. Jej regularne spożycie zapobiega chorobom oczu. W skład flawonoidów, zawartych w borówkach, wchodzą antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników na zdrowe komórki. Regularne spożywanie borówek pomaga siatkówce oka przystosować się do zmiennego światła. Borówki wzmacniają wzrok oraz chronią przed takimi schorzeniami jak: zwyrodnienie siatkówki, zwyrodnienie plamki żółtej oraz zaćmą. Dlatego regularne spożywanie borówek jest w szczególności zalecane osobą starszym. Poniżej proponujemy przepis na jogurtową galaretkę z borówkami i jagodami w głównej roli.

Delikatna galaretka jogurtowa z owocami:

Składniki
2 szklanki jogurtu
1/2 kg borówek i jagód
2 galaretki w proszku w Twoim ulubionym smaku
listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, odstaw do całkowitego wystudzenia.

Owoce przebierz, opłucz i odsącz.

Zimną galaretkę wymieszaj dokładnie z jogurtem.

Owoce przełóż do miseczek, zalej galaretką i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Podawaj udekorowane listkami melisy.

Deser możesz wzbogacić porcją bitej śmietany.

Mała porada:
Galaretkę łatwo wyjmiesz z miseczek, jeśli na chwilę zanurzysz je w gorącej wodzie.

Smacznego!

Pomidor

Pomidor jest popularnym warzywem, które bardzo często pojawia się w naszej kuchni. Jeśli szukasz naturalnych sposobów, jak poprawić wzrok wprowadź do diety więcej pomidorów. Pomidor zawiera bardzo ważny przeciwutleniacz LIKOPEN, pozytywnie wpływający na wzrok. Hamuje on zwyrodnienie plamki żółtej, które jest częstą przyczyną utraty wzroku u seniorów! Największa ilość likopenu znajduje się w pomidorach przetworzonych czyli takich, które przeszły obróbkę termiczna – zostały upieczone lub ugotowane. Dodatkowo, pomidory są bogate w witaminę C, chroniącą oczy. Potraw z wykorzystaniem pomidora jest mnóstwo, my przedstawiamy wybrany przez nas przepis. Smacznego!

Pomidory z fetą

Składniki:

6 równej wielkości pomidorów
20 dag sera typu feta
1 mały ogórek
12 zielonych oliwek bazylia

Sposób przygotowania:

Z każdego pomidora zetnij delikatnie wierzch i wydrąż go środku(wierzch odłóż na bok, jeszcze się przyda). Ogórek przetnij w poprzek, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój na plasterki. Ogórka i oliwki wymieszaj z pokrojoną w kostkę fetą. Takim farszem wypełnij wydrążone pomidory. Przykryj pomidorowymi przykrywkami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut. Przed podaniem udekoruj świeżą bazylią.

Oliwa

Jak poprawić wzrok dzięki używaniu oliwy? Oliwa jest produktem roślinnym, dzięki czemu nie zawiera cholesterolu. To jeden z powodów, dla którego seniorzy powinni wprowadzić oliwę do swojej diety. Zawiera ona jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe hamujące rozwój miażdżycy poprzez obniżanie ilości złego cholesterolu oraz wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Spożywanie oliwy wpływa pozytywnie na wzrok. Oliwa zawiera również antyoksydanty, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki oka. Zatem śmiało używajmy oliwy do naszych posiłków, a żeby było urozmaicenie w smaku, poniżej przedstawiamy sposób na zrobienie oliwy smakowej.

Oliwa smakowa z rozmarynem, czosnkiem i papryczką chili

Składniki na 3 butelki po 250 ml:

0,5 l oliwy z oliwek

1-2 główki czosnku

9 gałązek rozmarynu

2 papryczki chili

Przygotowanie:
Przygotuj butelki lub specjalne pojemniki na oliwę. Polecamy takie z ciemnego szkła ponieważ właśnie w takich najlepiej przechowuje się oliwę. Dzień wcześniej butelki sparz wrzątkiem.

Opłucz dokładnie wszystkie składniki (gałązki świeżych ziół, papryczki, czosnek) i zostaw je do wyschnięcia na parę godzin.
Na dnie każdej butelki ułóż: po 2-3 ząbki czosnku przekrojone na mniejsze części, pół lub całą papryczkę chilli, 3-4 gałązki rozmarynu. Oczywiście proporcje możemy dowolnie zmieniać, w zależności czy lubicie bardziej czosnkowe czy pikantne smaki.
Całość zalej oliwą z oliwek i odstaw w chłodne, zacienione miejsce.
Oliwa „złapie” smak i aromat dodatków po 2-3 dniach. Należy przechowywać ją nie dłużej niż 1-2 miesiące.

Inne warianty oliw smakowych:

  1. Oliwa z oliwek + świeży czosnek
  2. Oliwa z dodatkiem suszonych pomidorów, bazylii i czosnku
  3. Oliwa z cytryną i pieprzem

Orzech

Jak poprawić wzrok dzięki orzechom? Otóż są one bardzo ważnym składnikiem pożywienia zawierającym antyoksydanty. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników. Takie działanie przypisuje się zawartym w orzechach nienasyconym kwasom tłuszczowym Omega-3. Pomagają one w prawidłowym funkcjonowaniu komórek siatkówki oka, poprawiają również ukrwienie nerwu wzrokowego. Spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe zalecane są szczególnie osobom starszym, które są narażone na wystąpienie chorób oczu takich jak zaćma. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są między innymi orzechy włoskie. Proponujemy przepis na małe co nieco z udziałem właśnie orzechów włoskich.

Trufle czekoladowo-orzechowe

Składniki:

1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki masła
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3-4 łyżki drobno posiekanych migdałów do obtoczenia trufli

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzej śmietanę, a gdy będzie gorąca zestaw ją z ognia, wsyp czekoladę, dodaj masło i wszystko razem utrzyj na gładką masę. Masę połącz z orzechami i wstaw na godzinę do lodówki aby stężała.

Po wyjęciu masę nabierz łyżeczką i formuj kulki. Każdą truflę obtocz w migdałach i umieść w papierowej papilotce. Z takiej ilości składników wychodzi około 12 trufli wielkości orzecha włoskiego.

Smacznego!

Ryby

Na pytanie: jak poprawić wzrok? odpowiadamy: jedz więcej ryb.  Ryby zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, w tym w DHA, który buduję siatkówkę oka. Wprowadzenie tłustych ryb morskich w codzienną dietę zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, związanej z wiekiem. Spożywanie ryb poprawa ukrwienie gałki ocznej, działa przeciwzapalnie, a przede wszystkim zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian degeneracyjnych oka. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 znajdziemy w takich rybach, jak: makrela, łosoś, pstrąg, śledź czy tuńczyk. Poniżej zachęcamy do zrobienia kanapkowego klasyka, czyli pasty z makreli. Smacznego!

Pasta z wędzonej makreli i ogórka

Składniki:

1 wędzona makrela.

2 jajka ugotowane na twardo.

2 ogórki kiszone lub konserwowe.

1 mała cebula.

2-3 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego w wersji dietetycznej).

1 łyżeczka musztardy Dijon.

pieprz do smaku.

szczypiorek do posypania.

Przygotowanie:

Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryby. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jednak uważaj

Podobne posty

Wylecz zaćmę szybko z Medipe Clinic

w ramach dyrektywy transgranicznej

-->